понедельник, 28 января 2013 г.

CAFEAUA, UN PARADOX


"Bautura energizanta", "relaxanta", "licoare magica" sau "cafenie", "stil de viata", "drog usor" ori chiar |nectarul zeilor" sunt sintagme asociate cafelei, cea mai populara bautura si al doilea produs consumat pe scara larga in lume dupa ulei. O releva studiul (din peste 160 publicate) conform caruia pe mapamond se beau zilnic circa 1.400 miliarde cesti de cafea.

CFEAUA_UN_PARADOX_15269.jpgDin 80 de soiuri existente, cele mai cunoscute sunt: cafeaua turceasca, irlandeza, mexicana, americana, frantuzeasca, vieneza, espresso, ness, cappuccino, naturala, decofeinizata. In cantitati industriale se cultiva doar patru tipuri: Arabica, Robusta, Liberiana, Maragogype.

Compusii cafelei sunt cei care o fac atat de apreciata si, pe alocuri, utila pentru organism: antioxidanti, cofeina, proteine, lipide, carbohidrati. Apropo de proteine, studiile certifica faptul ca o cafea matinala este egala in proteine si acid cu trei mandarine. Cofeina se gaseste si in ceaiul negru, bauturile acidulate care contin cola, cacao, inclusiv in medicamente eliberate fara reteta si destinate durerilor de cap, racelii,alergiilor sau antialgice si pilule pentru starea de veghe.

Un consum moderat echivaleaza cu maxim trei cesti pe zi si nu ajunge sa dauneze sanatatii, mai ales ca ea se absoarbe rapid si se elimina la fel de iute ( 3-6 ore sunt suficiente pentru reducerea la jumatate a cantitatii din sange).

Dar sa vedem care sunt avantajele consumului de cafea! Le vom categorisi in foloase de uz intern si de uz extern.

Uz intern

1. Actualmente, se fac cercetari care sa demonstreze ca aceasta poate fi folositoare in crizele de astm.
2. Creeaza buna dispozitie. Prof.dr.Ghe. Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, sustine ca bautura in cauza are urmari favorabile la nivelul sistemului nervos central.
3. Este stimulat metabolismul de tip catabolic, activandu-se arderile si marindu-se productia de energie. Tranzitul intestinal este ajutat de secretia salivei si a sucului gastric.
4. Ascute simturile( in special vigilenta) si functiile esentiale ale creierului, despre care se considera ca poate fi mentinut tanar prin consumul a trei cesti. Este vorba despre viteza transmiterii informatiilor in creier, care se mareste cu aproape 10%, capacitatea de a lua decizii, viteza de reactie, memoria.
5. Faciliteaza eliberarea cailor respiratorii in caz de raceala.
6. Stimuleaza sistemul cardiovascular-datorita dopaminei- si nu genereaza atacul de cord.Din 1978 sunt intreprinse cercetari asupra legaturii dintre consumul excesiv de cafea sau produse cofeinizate si atacurile de cord. Ipoteza nu a fost inca dovedita.
7. Ajuta la realizarea performantelor sportive si determina o rezistenta superioara la efortul fizic. . Am citit ca multi biciclisti beau o cana de cafea inainte de pornirea in cursa.
8. Celor cu presiune arteriala ridicata li se recomanda sa bea . De altfel, Institutul National de Sanatate din SUA investigheaza daca doua cesti de cafea pot micsora presiunea arteriala.
9. Cafeaua reduce aparitia a numeroase afectiuni-cancerul de colon, cancerul hepatic, ciroza, diabetul de tip I si II , calculii biliari, litiaza biliara, maladia Parkinson.
10. Remediu eficace impotriva durerilor de cap si a migrenelor fiindca dilateaza vasele de sange.

Uz extern
1. La cumpararea unui parfum, pentru a putea testa cat mai multe mirosuri, este indicat sa ai la tine o doza mica de cafea.
2. Anihileaza izul de usturoi, ceapa, peste de pe maini-prin masarea acestora cu zat.
3. Vindeca celulita si slabeste!. Cele mai multe creme anticelulitice o contin, in plus poti prepara o pasta din zat si ulei de masline, care se unge pe zonele afectate. Unele studii atesta ca putem arde 300-400 de calorii pe zi prin consum ponderat.
4. Serveste si pe post de masca de ten( curata impuritatile, reduce porii, elimina celule moarte prin combinarea zatului cu un albus de ou.
5. Se pot incropi masti naturale pentru doritorii unui par si a unei pieli sanatoase si stralucitoare.
6. S-a inventat gatitul pe baza de cafea. Astfel, desertul capata un gust diferit, iar mancarurilor din carne li se accentueaza aroma.
Zatul incorporeaza celuloza, ceea ce poate irita tubul digestiv, in special colonul. Pot fi afectati pacientii cu gastrita, ulcer gastric si duodenal, hepatita cronica, ciroza, guta, nevroza, enterocolita cronica, hipertensiune arteriala.
Provoaca tremur si slabiciune musculara.

Cofeina nu are valoare nutritiva, deci duce la pierderea calciului si impiedica absorbtia fierului.
Bautul exagerat-caci numai despre asta este vorba, de fapt- genereaza palpitatii, insomnie,anxietate, depresie, dorinta de suicid.

Nu este recomandata copiilor, adolescentilor, femeilor la menopauza sau postmenopauza, favorizand osteoporoza.
Doua cesti zilnic nu au drept consecinta disparitia fertilitatii. Sunt studii care indica faptul ca 300 mg pe zi cresc riscul de pierdere a sarcinii sau de nastere prematura. Apoi, gravidele tind sa fie irascibile. Cofeina penetreaza placenta si stimuleaza fetusul. Alaptatul e si el in pericol deoarece cofeina trece usor in lapte.

La unii, cofeina retine apa in tesuturi sau deshidrateaza, ingalbeneste dintii, micsoreaza volumul sanilor si ii "urateste", sporeste nivelul colesterolului.
Totusi, inclin sa subscriu opiniei cercetatorilor britanici de la CoSic, care au ajuns la concluzia ca acest produs are, in general, efecte benefice asupra indivizilor.


AnaMaria Palade

Articol supervizat de Dr. Serban DAMIAN, nutritionist sportiv, Centrul de nutritie Superfit
Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 13885 ori.


Adauga un comentariu Acest articol are 5 comentarii.


(23 Martie 2010 20:23) Zoombe3 a spus

referitor la postarea lui Nicu din 2 August 2009 12:43 : slanina, untul , carnea de porc sau oaie nu o sa ingrase niciodata ci se depune pe vene si pe inima si te ajuta sa crapi mai repede .... painea .. cartoful ... si alte porcarii de genul asta ingrasa .... si fructele ingrasa daca le consumi imediat dupa masa de seara .... asa ca .. da orice poate ingrasa ... depinde de organism si de tipul in care consumi respectivul aliment ... dar de la slanina nu vei face burta in vecii vecilor poate doar un infarct .

(25 Februarie 2010 13:31) nicole a spus

Cafeaua poate sa ingrase, daca este bauta in cantitati mari, din cauza ca retine apa in organism, lucru care duce la ingrasare si la celulita.

(2 August 2009 12:43) Nicu a spus

Cum sa ingrase cafeaua? Slanina, untul, carnea grasa de porc sau de oaie ingrase si nu o amarata de cafea.

(18 Iulie 2009 03:33) Alan a spus

Cafeaua nu prea are cum sa ingrase :)) 100g = 288 kcal
si nu cred ca omu se apuca de inventat povesti pt ca acesti site este citit de f multa lume.
Toti arabii au dinti foarte albi de la ceai si cafea ..asa ca nu cred ca , cafeaua ingalbeneste dintii atata timp cat te speli.
Nu am auzit 1 om care o zis ca de la cafea il doare capu :))

(3 Iulie 2009 21:38) taina mare a spus

am impresia ca dv a-ti inventat toate astea...pentru ca eu stiam cu totul invers. Cafea ingrasa sinu slabeste! ea provoaca dureri de cap si ingalbenirea dintilor! precum si alte dezavantaje :)

Комментариев нет:

Отправить комментарий