среда, 13 ноября 2013 г.

Concurs de acordare a granturilor în domenii specifice ale Drepturilor Omului

22 octombrie 2013
Programul de Drept al Fundației Soros-Moldova lansează concurs de acordare a granturilor pentru proiecte de cercetare, monitorizare și advocacy în următoarele domenii de drepturile omului:
- Protecţia împotriva violenţei în familie şi asigurarea dreptului la un remediu eficient pentru victime. Domeniu specific de intervenţie: Monitorizarea executării ordonanţei de protecţie.
- Protecţia împotriva torturii şi altor rele tratamente. Domeniu specific de intervenţie: Promovarea reformelor şi documentarea în domeniul prevenirii şi combaterii torturii şi altor rele tratamente.
Această iniţiativă se încadrează şi corespunde întru totul activităţilor din Strategia Programului de Drept, care presupune atât capacitarea reprezentanţilor societăţii civile în monitorizarea şi promovarea drepturilor omului în Republica Moldova, cât şi susţinerea acţiunilor (intervenţiilor) concrete pe domenii specifice, prin activităţi de documentare şi advocacy la nivel internaţional şi naţional.
Bunăoară, recomandările adresate Guvernului Republicii Moldova de către structurile internaţionale şi europene în domeniul drepturilor omului sunt o dovadă incontestabilă că fenomenul violenţei în familie persistă şi este o ameninţare reală pentru integritatea şi siguranţa persoanelor supuse violenţei. În lipsa unei protecţii reale din partea autorităţilor statului, victimele violenţei nu-şi pot exercita drepturile garantate prin actele normative naţionale şi internaţionale, iar lipsa remediilor efective contribuie la perpetuarea abuzurilor. Dovadă a acestui fapt este recenta hotărâre a CtEDO în cauza Mudric şi alţii vs. Moldova, în care Curtea a constatat că autorităţile au tolerat relele tratamente şi au eşuat să execute hotărârile judecătoreşti menite să asigure protecţia victimei. De asemenea, recent CEDAW a comunicat cauza R.L. vs. Moldova, care este primul caz de violenţă în familie comunicat de CEDAW Guvernului Republicii Moldova.
În domeniul protecţiei împotriva torturii şi altor rele tratamente, ultima informaţie despre nivelul de tortură a fost raportul pe evenimentele din aprilie 2009, însoţit de numeroasele recomandări ale Comitetelor şi sub-comitetelor specializate ale ONU şi Consiliului Europei (CAT, CPT şi SPT). Deşi percepţia este că tortura s-a diminuat semnificativ, numărul de plângeri depuse la procuratură a rămas constant şi în continuare persistă impunitatea pentru actele de tortură şi alte rele tratamente.
În acest context, implicarea membrilor societății civile în monitorizarea şi promovarea respectării drepturilor omului reprezintă un mecanism de control asupra angajamentelor asumate de Guvern în faţa instituţiilor internaţionale de protecţie a drepturilor omului în contextul îngrijorărilor existente vizavi de respectarea dreptului la protecţie împotriva violenţei în familie şi a dreptului de a nu fi supus torturii şi altor rele tratamente. Astfel de acțiuni ar contribui la eficientizarea eforturilor Guvernului de asigurare a drepturilor omului în cele două domenii.
1. OBIECTIVUL GENERAL: de a susține proiecte ce urmăresc atât sporirea gradului de implementare a recomandărilor instituţiilor internaţionale de drepturile omului în domeniul protecţiei împotriva violenţei în familie şi dreptului de a nu fi supus torturii şi relelor tratamente, cât şi elaborarea şi aplicarea mecanismelor de colectare şi sistematizare a datelor în aceste domenii, conform procedeelor/metodelor aplicate de organizaţiile societăţii civile.
2. CRITERII DE ELIGIBILITATE
Sunt eligibile organizațiile non-guvernamentale active din domeniul drepturilor omului, cu experiență de minimum 3 ani în advocacy, monitorizare și cercetare.
3. PROPUNEREA FINANCIARĂ
Valoarea recomandată a propunerii financiare se va situa între aproximativ 20,000 şi 40,000 de dolari SUA. Bugetul total disponibil este de 100,000 dolari SUA.
4. PROCEDURA DE PREZENTARE A DOSARULUI
Organizaţia participantă poate să depună dosarul doar pentru unul din domeniile care fac obiectul concursului de granturi. Dosarele în limba română vor fi transmise în versiune electronică pe adresa: srusanovschi@soros.md cu subiectul: „Participare la concurs: proiect de monitorizare/advocacy în domeniul …” (se va indica una din cele două tematici anunţate).
Dosarele se vor depune până la data de 5 noiembrie 2013, ora 17:00.
Informaţia detaliată cu privire la condiţiile concursului de granturi este disponibilă în Termenii de Referinţă (ToR) anexaţi.
Pentru informaţii suplimentare: tel: 270031, Sergiu Rusanovschi, Coordonator de proiect în cadrul Programului de Drept (srusanovschi@soros.md).

Комментариев нет:

Отправить комментарий